ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ο Πρώην Διευθυντής Του Λούβρου Ύποπτος Για Συμμετοχή Σε Δίκτυο Αρχαιοκαπηλίας




Επί τρεις μέρες ανέκριναν οι γαλλικές αρχές τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρώην διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, ο οποίος είναι ύποπτος για συμμετοχή σε υπόθεση παράνομης εμπορίας αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Οι αρμόδιες αρχές τού απήγγειλαν ήδη κατηγορίες για απόκρυψη της προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, που αποκτήθηκαν από το Μουσείο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Τεράστιο και παγκόσμιο σκάνδαλο

Δικαστική πηγή, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, εξήγησε ότι ο Μαρτινέζ κατηγορείται για συμμετοχή σε απάτη και απόκρυψη της προέλευσης αγαθών που αποκτήθηκαν παρανόμως, με ψευδή αναγνώρισή τους. Μαζί του ανακρίνονταν από την αρχή της εβδομάδας δύο Γάλλοι ειδικοί σε αιγυπτιακές αρχαιότητες: ο διευθυντής του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου Βενσάν Ροντό και ο διάσημος αιγυπτιολόγος Ολιβιέ Περντί. Οι δικηγόροι του Μαρτινέζ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου «προς το παρόν κρατά τις δηλώσεις του για τις δικαστικές αρχές και δεν αμφιβάλει ότι θα αναγνωριστεί η καλή του πίστη».

Ο Μαρτινέζ απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του Λούβρου τον περασμένο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία του Μακρόν. Αποχώρησε από τη θέση με τον τιμητικό τίτλο του πρεσβευτή της Γαλλίας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με περιοχή δράσης την Αφρική και αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης που είχαν παρανόμως αποκτηθεί από γαλλικά μουσεία και συλλογές.

Ο Μαρτινέζ είναι αρχαιολόγος και είχε εργαστεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών στη δεκαετία του ’90, ενώ είχε λάβει μέρος σε ανασκαφές στους Δελφούς και στη Δήλο.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, όταν το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι απέκτησε έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μια σπάνια στήλη αφιερωμένη στον Τουταγχαμών, μαζί με τέσσερις ακόμα αρχαιότητες. Ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας Ρομπέν Ντιμπ, που μεσολάβησε για την πώληση, συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Κάποιοι από τους Γάλλους ειδικούς σε θέματα Τέχνης που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών, επιβεβαίωσαν την προέλευση ενός ακόμα σπουδαίου αιγυπτιακού έργου, του επιχρυσωμένου φέρετρου του Nedjemankh, το οποίο αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προ πενταετίας.

Το ΜΕΤ δήλωσε ότι έπεσε θύμα ψευδών εγγράφων πιστοποίησης και συμφώνησε να επιστραφεί το επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για την υπόθεση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ …

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ. ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 98 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: 359.849.052.986.572

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ !! ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ “ΛΟΥΒΡΟΝ” «Musée du Louvre» !!!

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ – ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (βίντεο)

ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΧΘΗΚΕ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ. 18 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΦΩΒΕΛ ΤΟ 1812…

200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 1820 ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………….

ΠΗΓΗ.  ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ε.ΣΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 2 
ΤΣΑΜΑΔΟΥ 55 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ  2104221659


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια