Η Αμερικανική Ηγεμονία Φτάνει Στο Τέλος Της: Πώς Θα Είναι Ο Νέος Κόσμος
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έδωσε πρόσφατα σε όλους τη συγκλονιστική είδηση ότι ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αμερικανική ηγεσία.
“Από την άποψή μας, αυτός είναι ένας διαγωνισμός για τη μορφή του τι θα συμβεί μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οι αξίες του οποίου θα αντικατοπτρίζονται. Έχουμε μια απλή επιλογή – ο κόσμος δεν οργανώνεται από μόνος του. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επιλογή είναι η εξής: εάν δεν συμμετέχουμε στον οργανισμό, εάν δεν αναλάβουμε ηγετικό ρόλο, αυτό σημαίνει ένα από τα δύο πράγματα: καταλαμβάνεται από κάποιον άλλον, ίσως την Κίνα , με τρόπο που δεν συμπίπτει πλήρως με τα συμφέροντα και τις αξίες μας, ή, ακόμα χειρότερα, κανείς δεν το απασχολεί, τότε θα υπάρξει ένα κενό, το οποίο μπορούν να καλύψουν τα κακά πράγματα πριν καλύψουν τα καλά πράγματα», είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ .
.
Υπάρχει τόση αλαζονεία, αυτοπεποίθηση και σνομπισμός σε αυτά τα λόγια που είναι δύσκολο να αποφασίσεις με ποιο από τα λάθη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ξεκινήσεις.
.
Ο κόσμος οργανώθηκε πριν από την εμφάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών ως κράτος, και θα ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο ακόμη και μετά την πτώση τους, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι θα επιβιώσει ήρεμα από την αποδυνάμωση της Ουάσιγκτον . Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία αυτορρύθμισης πολύ περισσότερο από όσο βοηθούν: τρεις δεκαετίες αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο δεν έφεραν ειρήνη, ηρεμία ή ευημερία στους άλλους κατοίκους τους.
.
Οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία , το Ιράκ και το Αφγανιστάν αποδεικνύουν πειστικά την ορθότητα της πρώτης θέσης, της «αραβικής άνοιξης» και των έγχρωμων επαναστάσεων – της δεύτερης, και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των αναδυόμενων προβλημάτων με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, την ενεργειακή κρίση και την πλησιέστερη παγκόσμια ύφεση – το τρίτο.
.
Η ιδέα ότι υπάρχει ένας μόνο ηγέτης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χτίζεται μπροστά στα μάτια μας είναι επίσης βαθιά εσφαλμένη. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί πλέον να φέρει τέτοιο βάρος, το Πεκίνο σίγουρα δεν μπορεί ακόμη και δεν είναι πρόθυμο να το κάνει. Ακόμη και η διατήρηση ενός τέτοιου καθεστώτος απαιτεί μια κολοσσιαία δαπάνη πόρων, που είναι γεμάτη με παρατεταμένες κρίσεις, για να μην πω τίποτα για τον αγώνα για αυτήν ακριβώς την ηγεσία. Πολύ πιο δελεαστικός για σημαντικούς παίκτες στη διεθνή σκηνή θα είναι ο ρόλος των περιφερειακών κέντρων ισχύος. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η παγκόσμια ηγεσία συνεπάγεται παγκόσμιες απειλές για μια χώρα με τέτοιο καθεστώς, ενώ η ηγεσία στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των υπαρξιακών συμφερόντων των μεγάλων παραγόντων.
.
Ένα άλλο σημείο στην ομιλία του Blinken που εγείρει ερωτήματα είναι η θέση για την εξαγωγή αξιών. Τα «κακά πράγματα» για τα οποία μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει δυναμική κυρίως λόγω των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να επιβάλει τις ιδέες της για το καλό και το κακό σε εκείνους τους λαούς που δεν τις αποδέχονται. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι η «Αραβική Άνοιξη» που αναφέρθηκε παραπάνω. Οι επαναστάσεις που έγιναν από ένθερμους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που κάλεσαν ομοϊδεάτες τους στην πλατεία Ταχρίρ μέσω του Facebook * έφεραν τους πλήρεις αντίποδές τους στην εξουσία.
Πάρτε, για παράδειγμα, την Αίγυπτο , όπου, μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ , η Μουσουλμανική Αδελφότητα με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Μόρσι ήρθε στην εξουσία ** – στη Ρωσία , όπως και σε πολλά άλλα κράτη, αυτή η οργάνωση αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. Μόνο οι στρατιωτικοί κατάφεραν να τους αφαιρέσουν τα ηνία της κυβέρνησης.
.
Ή θυμηθείτε εκείνες τις χώρες όπου οι Αμερικανοί βοήθησαν πιο ενεργά στην οικοδόμηση της δημοκρατίας – Συρία , Ιράκ και Λιβύη . Στην πρώτη, ένας εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται ακόμη, ο δεύτερος έχει γίνει πρόσφορο έδαφος για τη συγκρότηση του “ισλαμικού κράτους” ** – μία από τις πιο ισχυρές τρομοκρατικές οργανώσεις στην ιστορία, και η τρίτη δεν έχει βρει ακόμη πειστική απάντηση στο ερώτημα εάν θα παραμείνει ενιαία χώρα.
.
Και σημειώστε ότι μιλάμε για όλα αυτά αποκλειστικά από την άποψη του «εμβολιασμού των αμερικανικών αξιών», βασιζόμενοι στην ειλικρίνεια των προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών γενικά και του Blinken ειδικότερα όταν μιλούν για την προσπάθεια για τη νίκη της δημοκρατίας γύρω από ο κόσμος. Τα παραπάνω παραδείγματα πείθουν όχι μόνο ότι μια τέτοια ιδέα είναι απραγματοποίητη: αποδεικνύουν ότι χρησιμεύει μόνο ως πρόσχημα για τη χρήση «εισαγωγέων» για τα δικά τους, πολύ πεζά συμφέροντα.
.
Αυτή η αμερικανική προσέγγιση φτάνει σταδιακά στο τέλος της. Οι φιλόδοξες περιφερειακές δυνάμεις σηκώνουν κεφάλι και όχι μόνο δηλώνουν ανοιχτά τα συμφέροντά τους, αλλά βρίσκουν και τρόπους να τα υπερασπιστούν, σχηματίζοντας μια εικόνα για το παγκόσμιο μέλλον.
Μετά την εξευτελιστική για τις Ηνωμένες Πολιτείες είδηση για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ + , έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να ενταχθεί στους BRICS . Η Αργεντινή και το Ιράν , μακροχρόνιος αντίπαλος του Ριάντ, έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν παρόμοια σχέδια . Έτσι, ο σύνδεσμος μετατρέπεται σε πλατφόρμα επίλυσης πολλών περιφερειακών προβλημάτων και συντονισμού ζητημάτων παγκόσμιας σημασίας.
.
Φυσικά, όσον αφορά τη στενότητα των δεσμών, δεν συγκρίνεται με το ΝΑΤΟ . Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον εγκεφαλικό θάνατο της συμμαχίας ακόμη και πριν από την ουκρανική κρίση, και είναι απίθανο οι ενέργειες των εταίρων στην οργάνωση να τον έπεισαν για το αντίθετο: είναι μάλλον δύσκολο να μοιάζεις με μια ισχυρή συμμαχία όταν ένας από τους τα σημαντικότερα μέλη της ( Τουρκία ) βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου με μια άλλη ( την Ελλάδα ) και το ίδιο το μπλοκ δεν μπορεί να συμφωνήσει για την ένταξη δύο νέων μελών εδώ και σχεδόν μισό χρόνο.
Όλα αυτά πείθουν ότι το μέλλον θα είναι ένας κόσμος τόπων, όχι ένας κόσμος συμμαχιών. Αυτή η μορφή είναι πολύ πιο βολική για τους συμμετέχοντες – τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να μην συμπίπτουν πάντα, αλλά θα λαμβάνονται πάντα υπόψη.
Και η Ρωσία μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες αυτού του κόσμου. Αλλά για αυτό πρέπει να κερδίσουμε.
* Η δραστηριότητα του Meta (κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram) απαγορεύεται στη Ρωσία ως εξτρεμιστική.
** Οι τρομοκρατικές οργανώσεις απαγορεύονται στη Ρωσία.
……………………………………………………………………………………………….
ΠΗΓΗ ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
0 Σχόλια