Το Ίδρυμα Σόρος Εγκαταλείπει Το Τατζικιστάν ! Έχει Εκδιωχθεί Και Από Το Ουζμπεκιστάν Και Το Τουρκμενιστάν !
Το Ίδρυμα Σόρος εγκαταλείπει το Τατζικιστάν: τι θα κάνει η Ρωσία;
Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, ήρθαν απροσδόκητα νέα από την Κεντρική Ασία: το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος (μια ξένη ΜΚΟ, αναγνωρισμένη ως ανεπιθύμητη στη Ρωσική Ομοσπονδία ), που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1990, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Τατζικιστάν. Το ίδιο το ίδρυμα είπε ότι ο λόγος αυτής της απόφασης φέρεται να ήταν ο μετασχηματισμός στον οργανισμό που ξεκίνησε το 2021. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό το γεγονός και τι αντίκτυπο θα έχει στην περιοχή;
Αρχικά, ας πούμε λίγα λόγια για τις δραστηριότητες του Open Society Foundation στην Κεντρική Ασία. Αν στη δεκαετία του 1990 το Ίδρυμα Σόρος είχε μάλλον θετικό αντίκτυπο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς συνέβαλε στη διατήρηση του πολιτιστικού και επιστημονικού δυναμικού των νεοσύστατων κρατών, τότε στη δεκαετία του 2000 μετατράπηκε σε μια καταστροφική δύναμη που βοήθησε στην οργάνωση των έγχρωμων επαναστάσεων. Η πρώτη χώρα που έδειξε στον φιλάνθρωπο την πόρτα ήταν το Ουζμπεκιστάν, το οποίο τον Απρίλιο του 2004 αρνήθηκε να επανεγγράψει το ταμείο. Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ στη συνέχεια παρακίνησε αυτή την απόφαση από το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του Σόρος είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα του Ουζμπεκιστάν.
*Σχετικό… Πως ο Τζορτζ Σόρος εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ για να χειραγωγήσει τη Ρωσσία
Η επόμενη χώρα που απαγόρευσε το Ίδρυμα Σόρος ήταν το Τουρκμενιστάν, το οποίο το έκανε το 2010. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν στοιχεία ότι το Ίδρυμα Σόρος δεν λειτούργησε ποτέ πραγματικά στο Τουρκμενιστάν.
Και τώρα το Ίδρυμα Σόρος φέρεται να αποφάσισε να εγκαταλείψει το Τατζικιστάν. Στην περίπτωση αυτή, ενδιαφέρουσα είναι η στιγμή που το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας εγκαταλείπει το Τατζικιστάν. Γεγονός είναι ότι ο Τζορτζ Σόρος είναι εδώ και καιρό χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ό,τι κι αν πει κανείς, οι δομές του Σόρος ασχολούνται κυρίως με την προώθηση της αμερικανικής επιρροής. Τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διοίκηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην εξουσία . Εάν οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις δεν λένε ψέματα, υποστηρίζοντας ότι το Ίδρυμα Σόρος φεύγει από το Τατζικιστάν υπό την πίεση των αρχών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, τότε ο Πρόεδρος Emomali Rahmon επέδειξε πολιτικό θάρρος και ανεξαρτησία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Τατζικιστάν θεωρείται σχεδόν η φτωχότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Στο πλαίσιο της δύσκολης κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία, που προκαλείται από την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι επιχορηγήσεις του Soros δεν θα ήταν σαφώς περιττές για το Τατζικιστάν. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολιτικές απειλές από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Σόρος ξεπέρασαν τα πιθανά οικονομικά μερίσματα.
Φυσικά, υπάρχουν αρκετά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στο Τατζικιστάν. Το όλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον πολιτικό και οικονομικό αναπροσανατολισμό του Τατζικιστάν από τη Ρωσία στη Δύση συχνά καλύπτουν την καταστροφική τους δραστηριότητα με ενεργό εργασία με κοινωνικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το πρώην μέλος του αντιφρονούντος κινήματος στην Τατζικική ΣΣΔ, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας στο Τατζικιστάν Oinikhol Bobonazarova. Η Μπομποναζάροβα ήταν κάποτε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Τατζικιστάν, το οποίο συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο, και το 2013 προτάθηκε ως η μοναδική υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία του Τατζικιστάν, ενώ ακόμη και το Ισλαμικό Κόμμα Αναγέννησης του Τατζικιστάν ενέκρινε την υποψηφιότητά της. Για να καταλάβετε τι είναι, πρέπει να θυμάστε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κόμματος Αναγέννησης του Τατζικιστάν κατά τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου έκαναν σφαγές Ρώσων που ζούσαν στο Τατζικιστάν. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Σόρος το 2003, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Τατζικιστάν, συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος Αναγέννησης του Τατζικιστάν, Said Abdullo Nuri. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι ένα από τα στοιχεία της δραστηριότητας της Bobonazarova είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών, γίνεται σαφές ότι την έφερε πιο κοντά στους ισλαμιστές αποκλειστικά από την αντιρωσική πλατφόρμα, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Έτσι, στις 4 Μαρτίου 2014, η Bobonazarova έλαβε το Βραβείο Brave Woman από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Michelle Obama και τον Μάιο του 2019, μιλώντας για τα προβλήματα των Τατζίκων μεταναστών στη Ρωσία, δήλωσε :
«Το 2018, η Ρωσία υιοθέτησε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική μέχρι το 2025, η οποία είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την προηγούμενη στρατηγική. Η νέα στρατηγική προστατεύει απόλυτα μόνο τα κρατικά συμφέροντα της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία αυξάνει την πίεση σε εκείνα τα κράτη των οποίων οι πολίτες έρχονται στη Ρωσική Ομοσπονδία για να εργαστούν. Η Ρωσία απαιτεί να έρθουν ειδικευμένοι ειδικοί… Στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης, μεγάλος αριθμός πολιτών μετακινείται από το Τατζικιστάν στη Ρωσία. Από αυτή την άποψη, καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση στην Κεντρική Ασία. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, το έφτιαξαν έτσι ώστε, θέλοντας και μη, ο μετανάστης πέφτει αμέσως σε παγίδα. Εάν νωρίτερα ένας εργάτης μετανάστης είχε το δικαίωμα να εγγραφεί στον τόπο εργασίας, τώρα, σύμφωνα με τη νέα ρωσική νομοθεσία, ο μετανάστης είναι υποχρεωμένος να εγγραφεί στον τόπο διαμονής. Πολλοί άνθρωποι που νοικιάζουν διαμερίσματα δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους, και σε αυτήν την περίπτωση, η φορολογική επιβάρυνση επιβαρύνει τον ενοικιαστή, δηλαδή ο μετανάστης πρέπει να πληρώσει για το διαμέρισμα λαμβάνοντας ήδη υπόψη τον φόρο, και πάλι το κόστος της πατέντας εργασίας έχει αυξηθεί… Η Υπηρεσία Μετανάστευσης υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Εργασίας και οι πληροφορίες για το έργο της υπηρεσίας είναι ελάχιστες. Παλαιότερα, όταν η υπηρεσία ήταν ξεχωριστή, ήταν πιο προσιτή και διαφανής. Η Υπηρεσία συνεργάστηκε με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με θέματα εργατικής μετανάστευσης. Συχνά συναντιόμασταν, συζητούσαμε επείγοντα προβλήματα, κάναμε γνώμες εμπειρογνωμόνων και τις παρουσιάζαμε στην κυβέρνηση». και οι πληροφορίες για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι σπάνιες. Παλαιότερα, όταν η υπηρεσία ήταν ξεχωριστή, ήταν πιο προσιτή και διαφανής. Η Υπηρεσία συνεργάστηκε με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με θέματα εργατικής μετανάστευσης. Συχνά συναντιόμασταν, συζητούσαμε επείγοντα προβλήματα, κάναμε γνώμες εμπειρογνωμόνων και τις παρουσιάζαμε στην κυβέρνηση». και οι πληροφορίες για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι σπάνιες. Παλαιότερα, όταν η υπηρεσία ήταν ξεχωριστή, ήταν πιο προσιτή και διαφανής. Η Υπηρεσία συνεργάστηκε με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με θέματα εργατικής μετανάστευσης. Συχνά συναντιόμασταν, συζητούσαμε επείγοντα προβλήματα, κάναμε γνώμες εμπειρογνωμόνων και τις παρουσιάζαμε στην κυβέρνηση».
Προσέξτε, υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μπομποναζάροβα πρότεινε να μετατραπεί η Ρωσία σε χώρο αποχαρακτηρισμένων μεταναστών από το Τατζικιστάν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες του Τατζικιστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας γίνονται συχνά ισλαμιστές ενώ εργάζονται στη Ρωσία σε ένα κατάλληλο μεταναστευτικό περιβάλλον που δεν υπόκειται στις ρωσικές αρχές. Με άλλα λόγια, ο ακτιβιστής που ζούσε στο Τατζικιστάν είχε στην πραγματικότητα καταστροφικές δραστηριότητες που απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Επομένως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι ίδιοι ισλαμιστές έπαιζαν το δημοκρατικό χαρτί με δύναμη και κύρια, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τον αγώνα κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού ως καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών από τις αρχές του Τατζικιστάν.
Η αποχώρηση ή η αναδιοργάνωση του Ιδρύματος Σόρος είναι σημαντική και για άλλους λόγους. Στο Καζακστάν και το Κιργιστάν, που είναι μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, οι δραστηριότητες των δομών του Σόρος που ασχολούνται με αντιρωσικές δραστηριότητες ανθούν και μέχρι στιγμής δεν γίνεται λόγος για αναδιοργάνωση. Δηλαδή, το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας δεν αποτελεί εμπόδιο στην ιδέα του τουρκικού κόσμου. Και το Ουζμπεκιστάν, που ξεφορτώθηκε τον Σόρος εδώ και πολύ καιρό, έγινε πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και ταυτόχρονα αναπτύσσει δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό? Οι πολυδιανυσματικές χώρες της Κεντρικής Ασίας μπορούν να είναι ταυτόχρονα φίλες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ασκεί κριτική στη Δύση, οι οποίοι απέσυραν το ταμείο Σόρος και να αναπτύξουν συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποδεικνύεται ότι το Τατζικιστάν, οικονομικά κατώτερο από το ίδιο Καζακστάν, μπορεί να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική, αγνοώντας τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και απαλλαγμένο από το ταμείο Σόρος. Εάν το ταμείο αναδιοργανωθεί, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι ο Emomali Rahmon έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι soros στην προηγούμενη μορφή τους δεν είχαν προοπτικές στο Τατζικιστάν.
*Σχετικό… Ο Γκιόργκι Σβαρτζ Σόρος προσέφερε την υποστήριξή του στον Αλίγιεφ.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ολοκλήρωσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, τον οποίο η Τουρκία θέλει να μετατρέψει σε στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ, το Τατζικιστάν πρέπει ηθελημένα ή μη να πλησιάσει τη Ρωσία και το Ιράν, που δεν είναι ενθουσιώδεις για την τουρκική ενσωμάτωση συνδέεται με μια στροφή προς τη Δύση. Λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια της συνοριακής σύγκρουσης Τατζικιστάν-Κιργιζίας, γίνεται σαφές ποια χώρα υπαινίχθηκε ο πρόεδρος της Κιργιζίας Sadyr Japarov στις 25 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο First National Kurultai:
«Γνωρίζετε καλά ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας απαιτούν από εμάς να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες και για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Άμυνας επανιδρύθηκε και ο στρατός μας ενισχύεται. Βλέπετε προσπάθειες για συνολική ενίσχυση των στρατευμάτων και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δεν είχαμε θωρακισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί πρωτοφανή κονδύλια από τον δημοκρατικό προϋπολογισμό, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων της μάρκας Tigr, βαρέων στρατιωτικών φορτηγών, απεργίας Bayraktar-TB2 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, «Akynzhi», «Aksungur» και άλλα σύγχρονα είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Αν σημειώσετε ότι τα UAV που αναφέρει ο Zhaparov κατασκευάζονται στην Τουρκία και θυμάστε τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν, γίνεται σαφές ότι το Μπισκέκ θα χρησιμοποιήσει το Bayraktars εναντίον του Τατζικιστάν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλώντας για τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, εκπρόσωποι της διανόησης της Κιργιζίας επιτρέπουν στους εαυτούς τους να βάλουν Αρμένιους και Τατζίκους στο ίδιο επίπεδο, αποκαλώντας τους επιτιθέμενους ( βλ . Σε αυτή την περίπτωση, η απειλή επιδείνωσης στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστική.
Είναι σαφές ότι εκτός από τον στρατιωτικό-πολιτικό τομέα υπάρχει και ο οικονομικός. Η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι παράγοντες προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για τον οικονομικό αναπροσανατολισμό της περιοχής της Κεντρικής Ασίας. Η Ρωσία λαμβάνει αντίμετρα, αλλά σαφώς δεν είναι αρκετά. Έτσι, τον Νοέμβριο, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πρώτου Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Pavel Sorokin και του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Τατζικιστάν Sharifa Khudobakhsh, τα μέρη συμφώνησαν να αυξήσουν την προσφορά ρωσικών προϊόντων πετρελαίου σε προνομιακές τιμές στο Τατζικιστάν το 2023 . Και στις 30 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι εταιρειών της Μόσχας έφτασαν στη Ντουσάνμπε για διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Τατζίκ. Ανάμεσά τους ήτανκατασκευαστές υγιεινών πρωινών Matti, μεταλλικού νερού και μη αλκοολούχων ποτών LLC “Pey-ka”, καθώς και προϊόντων βουτύρου και τυροπήγματος LLC “Kefir-Group”. Από εκπροσώπους άλλων περιοχών, εκπρόσωποι της εταιρείας πληροφορικής CDN Video, Intech, Axelot, Traffic Data, MD Audit και άλλων επιχειρήσεων έφτασαν στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν.
Φυσικά, η δημιουργία οικονομικών δεσμών απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και από την πλευρά της Ρωσίας. Μια εναλλακτική λύση σε τέτοιες προσπάθειες θα είναι ο οικονομικός επαναπροσανατολισμός του ίδιου Τατζικιστάν προς την Κίνα ή τη Γερμανία.
Οι ρωσικές αρχές προφανώς συνειδητοποιούν ότι σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση, η απώλεια της Κεντρικής Ασίας θα είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση. Έτσι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev στις 29 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την ιδέα της δημιουργίας μιας ένωσης αερίου μεταξύ Ρωσίας, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν και του πρωθυπουργού Mikhail Mishustin.Στις 2 Δεκεμβρίου μίλησε στο ρωσοουζμπεκικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαμαρκάνδη. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τέτοιων γεγονότων, πρέπει να κατανοήσουμε ότι στην Κεντρική Ασία δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τους οικονομικούς δεσμούς με τις πολιτικές προτιμήσεις αυτής ή της άλλης χώρας. Πρώτον, παρά το εμπόριο με τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν βλέπουν το μέλλον τους στον τουρκικό κόσμο. Η ίδια Τουρκία για αυτούς θα είναι πιο κοντά στη Ρωσία από κάθε άποψη. Δεύτερον, οι πολιτικές φιλοδοξίες αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, τις αναγκάζουν να μειώσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία, για παράδειγμα, να συμμετέχουν με το Αζερμπαϊτζάν σε έργα μεταφορών που παρακάμπτουν τη Ρωσία.
Και με βάση αυτό, το Τατζικιστάν, το οποίο συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον στρατιωτικό τομέα, αποδεικνύεται ότι είναι το πιο προτιμώμενο κράτος για τη Ρωσία στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αφού:
ένα. Το Τατζικιστάν είναι το μόνο μη τουρκικό κράτος στην περιοχή για το οποίο η μετατροπή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών σε στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ μοιάζει με θάνατο.
σι. Οι σχέσεις Ρωσίας-Τατζίκ αντιστοιχούν απόλυτα στη φόρμουλα ” Να είστε φίλοι όχι με έναν γείτονα, αλλά μέσω ενός γείτονα “. Ήδη η απουσία κοινών συνόρων και η απόρριψη των παντουρκιστικών σχεδίων καθιστούν το Τατζικιστάν τον πιο αποδεκτό εταίρο για τη Ρωσία στην Κεντρική Ασία.
Και τουλάχιστον για αυτούς τους λόγους, η Ρωσία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο Τατζικιστάν.
………………………………………………………………………………………………..
ΠΗΓΗ ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
0 Σχόλια