Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι το ναυτικό μνημόνιο με τη Λιβύη «δεν είναι μια διεθνής συμφωνία, επειδή η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράψει».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, ο Τσαβούσογλου σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023, είπε: «Η θαλάσσια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο»
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι μεταβατικές λιβυκές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν με πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένες να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια.
Ο Τσαβούσογλου είπε στους βουλευτές ότι η Τουρκία ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 στο κοινοβούλιο της επειδή το μνημόνιο συνεννόησης περιελάμβανε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι οι μεταβατικές κυβερνήσεις στη Λιβύη δεν υποχρεούνται να εγκρίνουν τα μνημόνια από το κοινοβούλιο.
Ουσιαστικά, παραδέχτηκε ότι υπέγραψαν ένα άχρηστο “μνημόνιο” που δεν έχει καμία νομική ισχύ ! Μόνο και μόνο για να προκαλούν τεχνητά προβλήματα και γαυγίσματα άνευ ουσίας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η χώρα προσβλέπει σε συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη μόλις προκύψει εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα.
Ο Δένδιας σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ, κατά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Abdallah Bou Habib, ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο τρίγωνο σταθερότητας που θα εκπροσωπούν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, επιθυμώντας αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί σε Τουρκία.
Ο Δένδιας πρόσθεσε ότι η Αθήνα προσβλέπει, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα για τη θαλάσσια διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο.
…………………………………
ΠΗΓΗ ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
0 Σχόλια